Eén van de bekendste hernia’s is een rughernia. De klachten van een hernia uiten zich voornamelijk als lage rugpijn. De intensiteit van deze pijn varieert van pijnvrije perioden tot perioden dat de pijn bijna ondragelijk is. De pijn die een lage rughernia veroorzaakt is diep gelegen en gaat soms gepaard met uitstraling naar één of uw beide benen. Wat vaak onbekend is, is het feit dat een hernia in Hoofddorp door een chiropractor behandeld kan worden. Geen rugoperatie, geen zware spierontspanners of pijnstillers maar een alternatieve geneeswijze die handmatig wordt toegepast.

Uitstulping tussenwervelschijven

Veel mensen hebben niet of nauwelijks een idee van wat een hernia is. “Door de rug gaan”, wordt vaak als één van de eerste dingen genoemd bij het vragen naar een hernia. Zowel een acute als chronische hernia, zonder uitval, kan door de chiropractor in Hoofddorp behandeld worden. Om te begrijpen hoe een hernia ontstaat en hoe behandeling plaatsvindt is kennis van de functie van tussenwervelschrijven nodig. Tussenwervelschijven zorgen voor de soepelheid van uw wervelkolom. Het zijn schijven die tussen de wervels zitten en daar de stoten of schokken opvangen. Tussenwervelschijnen worden ook wel de schokbrekers van de wervelkolom genoemd. De schijf bestaat uit een zachte kern, omringd door kraakbeen. De wervels en tussenwervelschijven worden door vezels tot een sterke constructie verbonden. Op het moment dat de zachte kern uitstulpt en op de zenuwwortel drukt ontstaat pijn. Een hernia in Hoofddorp kan acuut zijn en ontstaan door een plotselinge beweging. Ook slijtage of degeneratie kan een hernia veroorzaken.

Symptomen hernia in Hoofddorp

Mensen met een hernia voelen vaak een scherpe, plaatselijke pijn die eventueel uitstraalt naar één of beide benen. De pijn kan met spierkramp gepaard gaan. Opvallend is dat de uitstralingspijn tot in de voet(en) voelbaar is. Een ander symptoom van een hernia is een plaatselijke spierzwakte in het getroffen been. U kunt het idee of gevoel hebben dat u tijdens het lopen door uw been zakt. In ernstige gevallen kan de hernia een krachtsvermindering, een doof gevoel, een klapvoet en verlies van de blaas controle veroorzaken. Zeker wanneer er sprake is van verlies van de blaas controle is een chirurgische ingreep meestal noodzakelijk.

Hernia en chiropractie

Chiropractie is een oude, succesvolle alternatieve geneeswijze. De eerste chiropractische behandelingen werden meer dan 100 jaar geleden uitgevoerd. Behandeling richt zich op het corrigeren en verbeteren van stoornissen van het bewegingsapparaat en het zenuwstelsel. De chiropractor controleert uw wervelkolom op blokkades. Onderzoek in combinatie met gerichte behandeling heft de blokkades op, waardoor het zenuwstelsel wordt ontlast en de verschillende lichaamsfuncties weer optimaal kunnen functioneren.

Chiropractische behandeling op maat

Om te beoordelen of uw hernia met behulp van chiropractie behandeld kan worden, vindt een uitgebreid onderzoek bij de chiropractor plaats. U vult een medische vragenlijst in en de chiropractor voert een groot aantal orthopedische, chiropractische en neurologische tests uit. Heeft u recentelijk röntgenfoto’s of een MRI/CT-scan laten maken? Neem de beelden mee naar het intakegesprek. De chiropractor stelt op basis van de onderzoeksresultaten en de medische foto’s een behandelplan samen. Het kan gebeuren dat de chiropractor tijdens het onderzoek vaststelt dat u meer baat heeft bij een andere behandelvorm.

Manuele hernia behandeling

De chiropractor van We Care Chiropractie in Hoofddorp onderzoekt gericht uw wervelkolom en lokaliseert op deze manier blokkades en onnatuurlijke bewegingen. Het doel hiervan is de oorzaak van de afwijking vast te stellen. In tegenstelling tot wat helaas nog altijd wordt gedacht is een hernia met chiropractische behandelingen meestal uitstekend te verhelpen. De corrigerende behandeling voorkomt verdere beschadiging van zowel uw zenuwen als de tussenwervelschijven. Het behandeltraject corrigeert een verkeerde lichaamshouding, waarbij tegelijkertijd de beweeglijkheid van uw wervelkolom wordt vergroot en de geïrriteerde zenuwen ontlast en herstelt. De chiropractor doet dit door handmatig druk op het betreffende gewricht over te brengen. Met een korte beweging wordt de bewegingsvrijheid van het gewricht herstelt. In eerste instantie heeft de behandeling tot doel om de pijn te verlichten en bovendien de kans op een operatieve ingreep te verminderen. Wordt het gewenste resultaat bereikt? Met regelmatige controlebehandelingen wordt de kans op herhaling verminderd en behoudt u uw optimale bewegingsvrijheid.

Herhaling voorkomen

Bij een nieuwe overbelasting van de rug of een verkeerde houding kan een hernia terugkomen. Het is mogelijk om dit vermijden.

  • Let op dat u tijdens zware lichamelijke werkzaamheden uw rug niet onnodig belast.
  • Wees voorzichtig met bukken en tillen. De chiropractor heeft u tijdens de behandeling laten zien wat de beste manier is om te bukken en tillen.
  • Start u met een inspannend (sportief) trainingsprogramma? Laat de chiropractor eerst uw wervelkolom controleren. Hiermee voorkomt u dat eventueel bestaande blessures verergeren.
  • Vermijd langdurig zitten. Sta regelmatig op en doe indien wenselijk verschillende rekoefeningen.
  • Kies voor het gebruik van een bureaustoel die uw lage rug genoeg ondersteuning geeft.
  • Probeer regelmatig rug- en buikspier versterkende oefeningen te doen. De chiropractor kan u uiteenlopende oefeningen meegeven.

Pijn hernia verlichten

Voelt u acute pijnklachten opkomen? Ontspan uw rug door op het onderste gedeelte maximaal 20 minuten een koud kompres te leggen. Blijf met lange tussenpozen koelen en sta tussendoor op om te bewegen. Hiermee voorkomt u verstijving van de rug. Vermijd lichamelijke inspanning, ga niet sporten en laat ook huishoudelijke klusjes liggen. Ga op uw rug liggen, trek de benen op en leg een kussen ter ondersteuning onder uw knieën. Laat uw wervelkolom regelmatig door de chiropractor nakijken. Een hernia is een pijnlijke, hardnekkige aandoening die de kwaliteit van het dagelijkse leven negatief kan beïnvloeden. De chiropractor kiest voor een behandelplan dat uw wervelkolom beweeglijk en sterk houdt.

Laat uw hernia in Hoofddorp behandelen

Heeft u lage rugklachten? Ervaart u uitstralingspijn of een doof gevoel in uw benen? Maak een afspraak bij de chiropractor van We Care Chiropractie in Hoofddorp. Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek wordt uw situatie beoordeelt. De chiropractor stelt een behandelplan samen en eventueel kan de eerste behandeling aansluitend aan het onderzoek plaatsvinden. Bij de kliniek zijn ook een fysiotherapeut en een acupuncturist werkzaam. In de meeste gevallen kunt al binnen 24 uur bij de chiropractor terecht. Meer weten? Maak een afspraak bij We Care Chiropractie.