Kampt u regelmatig met pijnlijke, stijve spieren? Dry needling kan een oplossing voor uw klachten zijn. Ook wanneer u last heeft van spieren die als gevolg van een operatie en/of een ongeluk niet optimaal herstellen, of als uw spieren verkort zijn kan dry needling in Hoofddorp met succes worden toegepast.

Indicaties voor dry needling in Hoofddorp

Dry needling is een effectieve behandelmethode die door gespecialiseerde fysiotherapeuten wordt toegepast om spiergerelateerde klachten te behandeling. Hierbij wordt gebruik gemaakt van dunne naalden, die de verhardingen in de spieren ontspannen en verminderen. Dry needling in Hoofddorp kan worden toegepast bij:

 • Stijve, stramme spieren en gewrichten.
 • Klachten van de nek en schouders.
 • Klachten van de arm, pols, onderarm en elleboog.
 • Klachten van de bil- en beenspieren. Ook de spieren in de lage rug en heup kunnen behandeld worden.
 • Bepaalde triggerpoints in de spieren.

Anders dan acupunctuur

Veel mensen vragen of dry needling hetzelfde is als acupunctuur. Naast een aantal overeenkomsten, zoals het gebruik van naalden en de techniek waarmee de naald wordt geplaatst, zijn het verschillende behandelingen. Acupunctuur gaat uit van een verstoring van de verschillende energiestromen in het lichaam. Dit is echter niet wetenschappelijk bewezen, waardoor acupunctuur als alternatieve geneeskunde wordt bestempeld. Dry needling is bewezen en wordt vanuit mechanisch concept verklaard. Bij acupunctuur plaatst de acupuncturist meerdere naalden en laat deze enige tijd in uw lichaam zitten. Dry needling wordt toegepast door een gespecialiseerde fysiotherapeut die vaak met maar één naald werkt. De behandeling wordt per spier toegepast en is van kortere duur dan acupunctuur.

Dry needling als oplossing voor pijnklachten

Dry needling wordt met name toegepast om spiergerelateerde klachten te behandelen en op te lossen. Met name wanneer er sprake is van zogenaamde spierknopen en/of verhardingen in de spieren kan de fysiotherapeut in Hoofddorp u helpen. Spierknopen en verharden geven naast drukpijn ook regelmatig andere pijnklachten op bepaalde plaatsen in uw lichaam. In ernstige gevallen worden ook bewegingsbeperkingen, stijfheid en een verminderde spierkracht gezien. Een grote groep mensen kan baat hebben bij dry needling. Een enkele keer is de behandelmethode minder geschikt. Zo worden zwangere vrouwen en mensen met een angst voor naalden geadviseerd om een andere behandeltechniek te kiezen. Acute (spier)blessures die een gevolg zijn van een operatie of een ongeluk komen niet voor dry needling in aanmerking.

Gevoelige dry needling behandeling in Hoofddorp

De spierknopen en verhardingen worden tijdens de behandeling door de fysiotherapeut aangeprikt. De spier wordt op deze manier gedwongen om te ontspannen. Het plaatsen van de naald wordt meestal niet als pijnlijk ervaren, het aanprikken van de spierknopen kan als oncomfortabel tot pijnlijk ervaren worden. Het aanprikken triggert de spier tot een plotselinge samentrekking. Dit kan bijkomende pijnklachten opleveren. Deze gevoelens nemen snel af en de spier ontspant zich. Als gevolg van dry needling kunt u gaan zweten en/of een vermoeid gevoel ervaren.

Effect dry needling in Hoofddorp

Na de dry needling behandeling voelen uw behandelde spieren vermoeid en zwaar aan. Ook kunt u spierpijn ervaren. Dit is niets om u zorgen over te maken, het hoort bij de behandeling. De klachten verdwijnen doorgaans binnen 1 à 2 dagen. De meeste mensen die dry needling laten toepassen ervaren wel vaak direct een verbetering in de beweeglijkheid van de behandelde spieren. Om het effect te optimaliseren geeft de fysiotherapeut u thuisoefeningen mee, zodat uw spieren verder kunnen herstellen.

Dry needling en triggerpoints

Triggerpoints, kleine verkrampingen die voor pijnlijke spieren en andere problemen zorgen, hebben verschillende oorzaken. Een menselijk lichaam heeft verschillende triggerpoints die overigens niet altijd tot (pijn)klachten leiden. Blijven klachten als gevolg van triggerpoint onbehandeld dan treden soms vervelende nevenbijwerkingen op. U kunt hierbij denken aan tintelingen in armen of benen, hoofdpijn en duizeligheid. Mensen ontwikkelen op dat moment pijnontwijkend gedrag en passen hun houding aan. Dit kan andere klachten tot gevolg hebben. Veelvoorkomende triggerpoint oorzaken zijn:

 • Acuut als gevolg van een ongeluk of plotselinge, verkeerde beweging.
 • Chronisch door een aanhoudende verkeerde houding.
 • Overbelasting van arm, schouder of nek door computergebruik.
 • Beschadiging van onderliggende weefsels door bijvoorbeeld een hernia.
 • Langdurig niet bewegen en/of gefixeerd zijn door gips.
 • Het langdurig verkeerd dragen van een zware rugzak en/of bepakking.
 • Verschillen in de beenlengte of voetafwijkingen.
 • Sportblessures of overbelasting.

Dry needling zonder verwijzing huisarts

Dry needling valt onder de fysiotherapeutische zorg. U heeft hiervoor géén verwijzing van een huisarts of specialist nodig. Om te beoordelen of uw klachten door middel van dry needling behandelt kunnen worden, analyseert de fysiotherapeut uw klachten. Dit gebeurt door middel van een gericht onderzoek en een uitgebreid gesprek. De spieren die de vermoedelijke klachten veroorzaken worden onderzocht. Ook zoekt de fysiotherapeut naar de triggerpoints die behandelt kunnen worden. Bij We Care Chiropractie kunt u meestal al binnen 24 uur terecht voor een consult.

Vergoedingsmogelijkheden dry needling

In tegenstelling tot acupunctuur, is de dry needling behandelmethode onderdeel van een fysio- of manueel therapeutisch behandeling. Dat houdt in dat de kosten door uw zorgverzekeraar vergoed worden, mits u daarvoor aanvullend verzekerd bent. Vergoedingsmogelijkheden en voorwaarden kunt u nalezen in de polis van uw zorgverzekering. De fysiotherapeut die werkzaam is bij We Care Chiropractie in Hoofddorp is gespecialiseerd in dry needling en voldoet aan alle eisen om de behandeling veilig en effectief toe te passen. Geen lange wachttijden, maar een gerichte behandeling die erop gericht is uw pijnklachten op te lossen.

Afspraak dry needling in Hoofddorp

Heeft u al enige tijd last van (spier)pijnklachten? Heeft u een sportblessure te lang verwaarloosd? Maak een afspraak bij de fysiotherapeut in Hoofddorp. U kunt bij We Care Chiropractie vaak binnen 24 uur terecht, ook in het weekend. Het eerste consult is gratis. De fysiotherapeut luistert naar uw verhaal en stelt gerichte vragen die betrekking hebben op de klachten die u omschrijft. Na een lichamelijk onderzoek kan de fysiotherapeut een behandelplan voorstellen. Komt u in aanmerking voor dry needling? De eerste behandelsessie vindt in de meeste gevallen aansluitend op het consult plaats. Op effectieve wijze uw (spier)pijnklachten laten behandelen? Maak vandaag nog een afspraak bij We Care Chiropractie in Hoofddorp. U kunt de kliniek telefonisch bereiken en/of het contactformulier invullen.